Branżowa Szkoła I Stopnia przy Specjalnym Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Ząbkowicach Śl. to idealna propozycja dla absolwentów gimnazjów i ośmioklasowych szkół podstawowych, którzy chcą zdobyć atrakcyjny i dobrze płatny zawód.
Kształcenie uczniów w szkole jest dostosowane do ich możliwości oraz indywidualnych potrzeb edukacyjnych. Nasza branżowa szkoła zapewnia kontynuowanie procesu edukacyjno – terapeutycznego uczniom z niepełnosprawnościami i sprzężeniami niepełnosprawności.
Nauka w Branżowej Szkole I stopnia trwa 3 lata (z możliwością przedłużenia etapu edukacyjnego o 1 rok) i obejmuje kształcenie ogólne i zawodowe. Uczniowie realizują Podstawę Kształcenia Ogólnego i Zawodowego, obowiązującą również we wszystkich szkołach masowych.
Oferta naszej branżowej szkoły jest dostosowana do aktualnych potrzeb na rynku pracy. Dokonujemy naboru na kierunki:
-
pracownik pomocniczy obsługi hotelowej,
-
pracownik pomocniczy gastronomii,
-
murarz – tynkarz,
Kandydat ubiegający się o przyjęcie do klasy pierwszej Branżowej Szkoły I stopnia powinien posiadać zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kształcenia w wybranym zawodzie. Pomagamy w uzyskaniu odpowiedniego zaświadczenia od lekarza medycyny pracy.
Zapewniamy uczniom praktyczna naukę zawodu w formie zajęć praktycznych w pracowniach, warsztatach szkolnych oraz u pracodawców.
Nauka w szkole branżowej kończy się uzyskaniem świadectwa ukończenia szkoły. Po zakończonej nauce szkolnej uczniowie przystępują do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie, który składa się z części teoretycznej i praktycznej. Ci, którzy zdadzą egzamin otrzymują dyplom honorowany w krajach Unii Europejskiej.
Podręczniki i ćwiczenia dla uczniów naszej szkoły branżowej dzięki programowi „wyprawka szkolna” są bezpłatne.
Do dyspozycji uczniów w naszym ośrodku jest internat z własną stołówką, gdzie w czterech grupach wychowawczych można rozwijać swoje zainteresowania, talenty, uprawiać sport, uczyć się samodzielności itp.
Chcesz wiedzieć więcej? Napisz, zadzwoń lub przyjdź do nas. Zapraszamy.
- PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ -
Kwalifikacje uzyskane w wyniku kształcenia:
Kwalifikacja TG.01. Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi hotelarskie.
Uzyskane wykształcenie: zasadnicze branżowe
Sylwetka absolwenta:
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie pracownik pomocniczy obsługi hotelowej jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
-
wykonywanie prac porządkowych w części noclegowej hotelu,
-
wykonywanie prac pomocniczych związanych z obsługą konsumenta,
-
wykonywanie czynności porządkowych w części gastronomicznej obiektu noclegowego,
-
wykonywanie prac pomocniczych związanych z przygotowywaniem surowców spożywczych, sporządzaniem potraw i napojów,
-
wykonywanie prac związanych z działalnością pralni hotelowej,
-
wykonywanie prac pomocniczych związanych z przyjmowaniem gości hotelowych,
-
pielęgnowanie roślin ozdobnych, hotelowych terenów zieleni i urządzeń rekreacyjnych,
-
wykonywanie prac związanych z dbałością o urządzenia i tereny rekreacyjne.
Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej znajdzie zatrudnienie w:
-
obiektach hotelarskich różnego typu (hotele, pensjonaty, motele, domy wycieczkowe, kempingi),
-
zakładach gastronomicznych,
-
firmach zajmujących się utrzymaniem porządku w różnych instytucjach,
-
firmach zajmujących się utrzymaniem zieleni.
Baza dydaktyczna i warunki kształcenia.
Wiedzę ogólną i teoretyczną z przedmiotów zawodowych uczniowie zdobywają w czasie nauki szkolnej w dobrze wyposażonych pracowniach. Praktyczna nauka zawodu odbywa się w pierwszym roku nauki w ciągu jednego, a w pozostałych latach, dwóch dni w Zajeździe „Derkacz” w Ziębicach.
Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej wykonuje szeroki asortyment prostych czynności w hotelach i pensjonatach na różnych stanowiskach, takich jak: pomoc kuchenna, pomoc kelnera, pomoc pokojowej itp. Posługuje się ręcznym i zmechanizowanym sprzętem porządkowym, obsługuje wyposażenie techniczne sali restauracyjnej (ekspresy, podgrzewacze lub termosy), stosuje środki utrzymania czystości. Prowadzi wstępną obróbkę owoców, warzyw, mięsa, ryb i grzybów. Konserwuje bieliznę pościelową, stołową i odzież ochronną. Obsługuje urządzenia pralnicze, pielęgnuje trawniki, kwietniki i kwiaty doniczkowe.
Kierunek kształcenia, oprócz umiejętności zawodowych, niezbędnych do potwierdzenia kwalifikacji, umożliwia opanowanie wielu umiejętności przydatnych w codziennym samodzielnym funkcjonowaniu. Absolwenci tego kierunku są poszukiwani przez pracodawców, którzy cenią pracownika dobrze przygotowanego do prac pomocniczych.
- PRACOWNIK POMOCNICZY GASTRONOMII -
Kwalifikacje uzyskane w wyniku kształcenia:
HGT.04. Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne
Uzyskane wykształcenie: zasadnicze branżowe
Sylwetka absolwenta:
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie pracownik pomocniczy gastronomii jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
-
wykonywania czynności porządkowych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne;
-
realizowania prac związanych z przechowywaniem żywności;
-
wykonywania prac pomocniczych związanych ze sporządzaniem potraw i napojów bezalkoholowych;
-
wykonywania prac pomocniczych związanych z obsługą gości;
-
wykonywania czynności pomocniczych związanych z ekspedycją potraw i napojów bezalkoholowych.
-
wspomagania innych pracowników.
Pracownik pomocniczy gastronomii znajdzie zatrudnienie w obiektach zbiorowego żywienia:
-
restauracjach,
-
barach,
-
stołówkach,
-
hotelach,
-
ośrodkach wypoczynkowych,
Baza dydaktyczna i warunki kształcenia:
Wiedzę ogólną i teoretyczną z przedmiotów zawodowych uczniowie zdobywają w czasie nauki szkolnej w dobrze wyposażonych pracowniach. Praktyczna nauka zawodu odbywa się w pierwszym roku nauki w ciągu jednego, a w pozostałych latach, dwóch dni w szkolnych pracowniach gastronomicznych oraz kuchni ośrodka.
Kierunek kształcenia, oprócz umiejętności zawodowych, niezbędnych do potwierdzenia kwalifikacji, umożliwia opanowanie wielu umiejętności przydatnych w codziennym samodzielnym funkcjonowaniu. Absolwenci tego kierunku są poszukiwani przez pracodawców, którzy cenią pracownika dobrze przygotowanego do prac pomocniczych w gastronomii.
- MURARZ – TYNKARZ -
Kwalifikacje uzyskane w wyniku kształcenia:
BUD.12. Wykonywanie robót murarskich i tynkarskich.
Uzyskane wykształcenie: zasadnicze branżowe
Sylwetka absolwenta:
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie murarz - tynkarz jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
-
wykonywania zaprawy murarskiej, tynkarskiej i mieszanki betonowej;
-
stosowania różnych sposobów i technik murowania konstrukcji budowlanych,
-
wykonywania tynków zewnętrznych i wewnętrznych,
-
wykonywania robót remontowych i naprawczych murów i tynków,
-
dokonywania przedmiaru i obmiaru wykonanych robót budowlanych oraz sporządzania ich rozliczenia,
-
pracy w zespole,
-
posługiwania się językiem obcym zawodowym.
Murarz - tynkarz znajdzie zatrudnienie w:
-
w przedsiębiorstwach budowlanych,
-
w zakładach remontowo – budowlanych,
-
w ramach własnej działalności gospodarczej,
-
w firmach budowlanych poza granicami kraju.
Baza dydaktyczna i warunki kształcenia:
Wiedzę ogólną i teoretyczną z przedmiotów zawodowych uczniowie zdobywają w czasie nauki szkolnej w dobrze wyposażonych pracowniach. Praktyczna nauka zawodu odbywa się w pierwszym roku nauki w ciągu jednego, a w pozostałych latach, dwóch dni u pracodawcy. Zapewniamy organizację praktycznej nauki zawodu.
Zawód murarz – tynkarz wiąże się z wykonywaniem z kamienia, cegły, bloczków, pustaków i innych materiałów elementów konstrukcyjnych i niekonstrukcyjnych budynków, budowli, tynków oraz prowadzeniem w tym zakresie prac remontowych, rozbiórkowych i naprawczych. Murarz – tynkarz posługuje się dokumentacją projektową, specyfikacjami technicznymi wykonania i odbioru robót budowlanych, normami, katalogami.
Absolwenci tego kierunku są poszukiwani przez pracodawców, którzy cenią pracownika dobrze przygotowanego do prac remontowo- budowlanych. Szkoła uczy też, jak założyć i prowadzić własną działalność gospodarczą.