ZDJĘCIA – AKCJA MLEKO I OWOCE W SZKOLE

Program „Owoce i warzywa w szkole”

Już trzeci rok uczniowie klasy I-III szkoły podstawowej otrzymują darmowe owoce i warzywa w ramach europejskiego programu „Owoce i warzywa w szkole”

Głównym celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym.

Dzieciom uczestniczącym w programie udostępnia się 2,3 razy w tygodniu świeże owoce i warzywa (przygotowane do bezpośredniego spożycia, wystarczająco rozwinięte, dojrzałe, zdrowe) oraz soki. Dzieci otrzymują jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie, marchewkę, słodką paprykę, rzodkiewki, pomidorki i kalarepę oraz soki owocowe i warzywne. Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.

Program „ Szklanka mleka”

Głównym celem programu jest zachęcenie dzieci i młodzieży do spożywania mleka i jego przetworów, promowanie zasad zdrowego odżywiania, kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych oraz edukacja w zakresie wartości odżywczych mleka i jego przetworów.

Uczniowie szkoły podstawowej trzy razy w tygodnu piją mleko naturalne.