Nasi uczniowie i ich pasje

Nasze uczennice klasy III Branżowej Szkoły na kierunku kucharz wygrały w konkursie internetowym – Popisowe danie COROCZNYM FESTIWALU „EUROPA NA WIDELCU” we Wrocławiu. Uczennice wykonały pierogi z krewetkami i dorszem. Oczywiście gratulować należy także P. Katarzynie Szymańskiej, która zachęciła młodzież do działania. GRATULACJE!!!

21 maja 2019r. uczniowie Branżowej Szkoły I stopnia z klasy I i II w zawodzie pracownik pomocniczy obsługi hotelowej oraz uczniowie klasy I w zawodzie kucharz, uczestniczyli w wycieczce dydaktycznej do Hotelu Bardo, wraz z opiekunami: nauczycielem praktycznej nauki zawodu panią Katarzyną Szymańską oraz nauczycielem przedmiotów zawodowych panią Izabellą Nycz.  Celem tej wycieczki było poznanie organizacji i technik pracy w obiekcie hotelarskim ze szczególnym uwzględnieniem pracy służby pięter, recepcji oraz działu gastronomicznego. Ponadto uczniowie zapoznali się ze standardami obsługi, wyposażenia oraz usługami które świadczy hotel. Przywitała nas pani manager hotelu, która w ciekawy sposób opowiedziała o historii powstania hotelu jak i technologiach wykorzystanych przy jego budowie. Hotel Bardo to pierwszy w Polsce hotel pasywny. Pasywność to nic innego jak inteligentne wykorzystanie materiałów izolacyjnych i nowoczesnej technologii budowlanej. Dlatego pasywność to przede wszystkim ekologia, mniejsze zużycie energii oraz duża oszczędność. Pani manager oprowadziła nas po całym obiekcie. Pokazała wszystkie ciekawe miejsca, zaczynając od recepcji, przez pokoje, kuchnię, restaurację a kończąc na strefie SPA i otoczeniu obiektu. Wycieczka edukacyjna była znakomitym połączeniem wiedzy teoretycznej i praktycznej. Pełni nowych wiadomości, pozytywnego nastawienia do pracy w zawodzie hotelarza i kucharza, z nowymi doświadczeniami wróciliśmy do szkoły. Zdobyta wiedza na pewno zaprocentuje w przyszłości.

I. Nycz, K. Szymańska